Ciasta są ulubionym przysmakiem miłośników słodkich ząbków i wielu osobom kojarzą się ze świąteczną atmosferą. Biszkopty i wafle, ciasto kruche i twaróg, jagody i owoce, czekolada i orzechy laskowe, kwaśna śmietana i jogurt — gama tych wyrobów jest naprawdę imponująca. Pomimo ilości odmian, to co łączy wszystkie torty to podkład. Jest to ważny element, który spełnia kilka funkcji. Czym są podkłady pod torty i jak wybrać ten właściwy?
Korzyści wynikające z zastosowania podkładu
Podkładki pod tort są elementem wielofunkcyjnym. Pomagają one rozwiązać kilka problemów jednocześnie:
- Zabezpieczyć delikatne wyroby cukiernicze przed odkształceniem i uszkodzeniem. Tort jest ciężkim deserem i w większości przypadków nie jest w stanie samodzielnie utrzymać swojego kształtu.
- Ułatwić transport. Podczas transportu ciasta bez podkładów będą się przemieszczać wewnątrz pudełka, które może się również uginać od ciężaru. Efektem będzie uszkodzony deser, który całkowicie stracił swój rynkowy wygląd.
- Wyeliminować możliwość nasiąkania dna skrzyni tłuszczem. Po zakupie klient może umieścić tort na siedzeniu samochodu lub w bagażniku. Tłuste dno pozostawia ślady.
Popularne rodzaje podkładów do ciast
Podkładki pod tort są tutaj skategoryzowane według materiału i koloru. Najczęściej wybierane są białe, srebrne i złote. Te pierwsze uważane są za najbardziej niepraktyczne, ale za to najbardziej zwięzłe. Białe wkładki nadają się do skromnych prezentacji deserów. Srebro i złoto nadają ciastu świąteczny charakter. Ta odmiana nadaje się do prezentacji tortów na dużych przyjęciach. Kształt podkładów powinien podążać za kształtem tortu. Produkty mogą być okrągłe (do klasycznych deserów), kwadratowe lub prostokątne.